2011 m. birželio 17 d., penktadienis

Prekių mainų ir pinigų istorija

Visiems dar iš mokyklos laikų žinoma, kad pirmosiose civilizacijose vyravo natūriniai mainai. Žmonės stengdavosi patys pasigaminti, susimedžioti, susiieškoti reikalingų daiktų ir maisto, o jei to padaryti negalėdavo, mainydavosi atliekamomis gerybėmis su kitais žmonėmis.

Vykstant tokiems mainams atsirado prekių, kurios buvo ilgai negendančios ir universalios. Tai buvo daiktai, kuriuos nesunkiai galėjai išmainyti kelis kartus. Kartais tai būdavo gyvūnai, kartais metalo gaminiai ar kiti vertigesni daiktai. Svarbiausia, kad visiems šių daiktų vertė buvo panaši.

Žinoma, natūriniai mainai trukdė platesniam prekybos ryšių plėtojimuisi. Kartais būdavo sunku palyginti labai skirtingų prekių vertes. Tai sunku padaryti ir šiandien, kai skirtingose parduotuvėse galime pamatyti visiškai skirtingas to paties produkto kainas. Taigi, teko sugalvoti, kaip mainus palengvinti.

Pirmiausia mainams buvo panaudoti vertingieji metalai. Juos skirtingose vietovėse galėjai panaudoti taip pat – pagaminti iš jų papuošalus ar kitus vertingus daiktus. Taigi, tai buvo puiki mainų priemonė. Tiesa, tai atrodė kitaip nei šiandieninės monetos. Tai buvo tiesiog beformiai aukso, sidabro ar kitų metalų lydiniai. Tiesa, mainai vis dar buvo sudėtingi. Buvo sunku pasiskolinti ir gražinti paskolas. Negalėjo egzistuoti bankai. Paskola dažniausiai būdavo dviejų turtingų pirklių sandoris. Tik vėliau atsiradus centralizuotoms valstybėms buvo pradėti gaminti pinigai. Pirmosios monetos buvo pagamintos iš tų pačių vertingųjų metalų. Monetos vertė buvo tokia pati, kaip metalo, iš kurio ji yra pagaminta.

Daug vėliau atsirado popieriniai pinigai. Tiesa, visos popierinių pinigų atsargos buvo padengtos auksu: bankuose buvo toks kiekis, kurį nunešęs pakankamai daug pinigų galėjai išsikeisti į auksą.

Jau beveik 40 metų pinigai nėra padengti niekuo. Tiesa, net jei jie ir būtų likę padengti auksu, tai jokio stabilumo negarantuotų. Auksas taip pat yra metalas, kurio vertę žmonės supranta skirtingai.

Vis dėl to pinigai yra tik skaičiukai jūsų banko sąskaitoje. Jų vertė yra didžiųjų valstybių susitarimo reikalas. Tuo tarpu jų pasiskolinti galite net neišėję iš namų. Paskola internetu yra paslauga, kuri jau nieko nestebina.

Taigi, tol kol atsirado tokia sistema, kokia egzsituoja šiandien, praėjo labai daug laiko. Džiaukimės savo piniginėje esančiomis kortelėmis. Prieš daugelį metų vietoj jų žmonės vedžiodavosi gyvūnus, temdavosi metalo gabalus.

Paskola

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą