2011 m. vasario 17 d., ketvirtadienis

Kreditinių kortelių istorija

Dar neseniai žmonės nesijausdavo savimi pasitikintys, jei neturėdavo savo piniginėje bent kelių popierinių kupiūrų. Tuo tarpu šiandien seni geri popieriniai pinigai tampa vis mažiau reikalingi: daugelyje vietų galime atsiskaityti kortele ar net pirkti daiktus internetu. Tiesa, taip buvo ne visada. Kreditinė kortele beveik 100 metų evoliucionavo, kol tapo tokia, kokią ją regime šiandien: patogi ir paprasta naudotis.


Pirmosios kreditinė kortelės buvo kiek kitokios nei esame įpratę matyti šiandien. Tiesa, jų paskirtis buvo tokia pati. XX a. pradžioje jas pradėjo naudoti naftos produktais ir degalais prekiaujančios kompanijos Jungtinėse Amerikos valstijose. Pagrindinė jų paskirtis buvo skatinti vartotojų lojalumą ir pasitarnavo, kaip įrankis padedantis suteikti geresnį aptarnavimą. Taigi, jos buvo labiau panašios į dabartines beveik kiekvieno didesnio prekybos tinklo teikiamas nuolaidų korteles.


Sklando legenda, kad sprendimą suteikti galimybę sumokėti sąskaitas kreditine kortele sugalvojo bankininkas, kuris papietavęs restorane suprato, kad pamiršo namie piniginę. Tada jam šovė mintis, kad turėtų būti būdas, kuriuo būtų galima susimokėti už paslaugas nenaudojant pinigų.


XX a. viduryje pirmieji bankai įžvelgė kreditinių kortelių potencialą. Tuo metu atsirado kortelės, kuriomis žmonės galėjo apmokėti bet kokias sąskaitas. Kai žmogus pasinaudodavo kortele, pardavėjas turėdavo užpildyti specialią formą, kuri paštu keliaudavo į banką. Taigi, viskas vykdavo pakankamai lėtai. Mėnesio gale kreditinės kortelės naudotojui ateidavo sąskaitą už visus per mėnesį įvykdytus mokėjimus.


XX a. septintajame dešimtmetyje buvo pristatyta plastikinė kortelė. Tuo metu sukurti atsiskaitymų sistemą buvo pakankamai brangu, todėl ją kuriant susivienijo keli dideli Šiaurės Amerikos bankai. Vėliau sistema buvo patobulinta ir kreditines korteles galėjo išduoti ir mažesni bankai, kurie mokėdavo tam tikrą abonentinį mokestį šios sistemos autoriams.

Greita paskola


Laikui bėgant buvo įgyvendinta ne viena gera, paprastų žmonių gyvenimą palengvinanti idėja. Tobulėjant technologijoms atsirado debetinės kortelės, buvo sukurtas bankomatų tinklas. Dabar galime ne tik apmokėti sąskaita restorane, bet ir pirkti internetu per bankininkystės sistemas. Greita paskola internetu, draudimas internetu ir kitos paslaugos tai tik keli neseniai atsiradę finansų valdymo instrumentai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą