2012 m. balandžio 2 d., pirmadienis

Kokios valstybės bus ekonomiškai stipriausios 2050 - aisiais?

Laikas bėga – griūva imperijos, kyla karai, keičiasi ekonominė situacija. Atrodo, dar visai neseniai pasaulyje buvo tik viena valstybė, kurios ekonomika diktavo madas. Tai buvo Jugtinės Amerikos Valstijos. Tiesa, situacija keičiasi – pasaulyje iškyla naujos ekonomiškai stiprios šalys. Ar jums įdomu, kokios valstybės bus ekonomiškai stipriausios 2050-aisiais metais?


Tikriausiai nieko nenustebins, kad Kinija bus pirmoje vietoje. Jau daugiau nei 10 metų kalbama apie ekonomikos stebuklus, kurie vyksta šioje didžiulėje valstybėje. Nuo tada, kai Kinijos vyriausybė nusprendė pasukti liberalesniu verslo atžvilgiu keliu, Kinijos ekonomika nenustoja augti. Šiai valstybei dėl milžiniško prekybos su užsieniu pertekliaus žodis paskola yra visiškai neaktualus. Tuo tarpu didžiojoje dalyje Vakarų pasaulio valstybių vyrauja prekybos su užsieniu deficitas, kuris augina valstybės skolas.


Kinijos šiandieninė politika įdomi tuo, kad ši šalis neleidžia užsienio kompanijoms visiškai lasvai veikti. Būtina sąlyga, norint pradėti didelio masto gamybą, reikia būti jungtine Kinijos ir užsienio šalies kompanija. Taip ši šalis apsisaugo nuo „grietinėlės nugriebimo“ – proceso, kai užsienio kapitalo įmonės išnaudoja darbo jėgą, o visą pelną parsinešą į savo šalį. Sukuriant bendro kapitalo įmonę dalis pelno neišvengiamai lieka valstybės viduje. Valstybė vietines įmones remia, bankai palankiomis sąlygomis suteikia paskolas. Paskola padeda sukurti daugiau darbo vietų šalyse, kaip Kinija, kuri pirmauja pagal gyventojų skaičių.


Antrojoje vietoje 2050-aisiais metais regėsime šiandien vis dar ekonomiškai stipriausią pasaulio šalį – Jungtines Amerikos Valstijas. Nors JAV pastaruoju metu išgyvena ne pačius geriausius metus - terorizmas, milžiniški karo veiksmai ir bankų krizės paliko randus - ji vis dar išlieka galingiausia valstybe. Didžiausias šios šalies turtas – išsilavinę, plačių pažiūrų žmonės, kurie kuria inovacijas. Tiesa, šių žmonių pečius neretai slegia paskolos ir greiti kreditai – JAV didelė dalis gyventojų yra pasiėmę paskolas.


Patys Kinijos verslininkai yra pripažįsta, kad Kinija iki 2050 metų JAV pagal inovacijų lygį nepasivys. Taigi, artimiausius 50 metų, o gal net ir visą amžių JAV bus inovacijų lopšys. Šiandien pati naujovių kūrimo širdis yra Silicio slėnis Kalifornijos valstijoje. Šioje vietovėje yra įsikūrusios didžiausios informacinių technologijų kompanijos.


Indija – šiandien daugiausia neišnaudoto potencialo turinti šalis. Indija daugelį metu buvo Jungtinės Karalystės kolonija. Britai šioje šalyje paliko gilų pėdsaką – anglų kalba ir angliškosios demokratijos modelis įsitvirtino šioje, vienoje didžiausių pagal gyventojų skaičių, valstybėje. Be to, Indijoje yra daugybė jaunų, labai protingų žmonių. Šioje šalyje yra įsikūręs didžiausias pasaulio universitetas.


Indijoje šiandien yra daug nuotolinių darbo vietų. Indai programuoja, konsultuoja klientus ir parduoda prekes internetu viso pasaulio žmonėms. Būtent informacinių technologijų sritis šiai valstybei padeda prisitraukti vis daugiau užsienio investicijų.


Tiesa, tiek Kinijos, tiek Indijos nuošalesnėse gyvenvietėse galite pamatyti sunkų gyvenimą. Šiose šalyse vis dar yra daug skurstančių žmonių. Greitas ekonomikų augimas tik didina atskirtį tarp turtingiausių, kurie turi daugiausia žinių, kaip galima padidinti savo turtą ir vargingai gyvenančių žmonių, kurių didžiausias rūpestis sulaukti rytojaus. Kai esi alkanas, vėluoja alga ar jos negauni iš viso, vystyti modernių technologijų neįmanoma. Nors šių šalių ekonomika rodo gerus rodiklius, tačiau daug gyventojų turi skolintis, kad pragyventų. Kartais būtinas greitas kreditas, paskolos ar kitos finansinės paslaugos.


Taigi, ekonominė situacija keičiasi. Įdomu, kokias madas po kelių dešimtmečių diktuos Kinija ir Indija išsiveržusios į didžiausių pasaulio ekonomikų trejetuką. Tuo tarpu Vokietijai ir Japonijai – 4 ir 5 vietą besidalinančioms valstybėms - teliks stebėti šių milžiniškų valstybių veiksmus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą