2012 m. balandžio 25 d., trečiadienis

Klausimai ir atsakymai apie paskolas

I dalis

Šiame straipsnyje bus pateikti elementarūs atsakymai apie paskolas. Šių teikimo terminus, veikimo principus, ėmimo ir grąžinimo sąlygas, galimas grėsmes.

1. Ar jums reikalinga paskola?

Reikėtų suprasti, kad paskolos turi savo kainą. Jeigu norite nusipirkti kokį nors daiktą ir pasiimate paskolą, tas daiktas jums kainuos kur kas brangiau nei mokant už jį iš savo santaupų. Taigi pirmas klausimas, kurį turite sau užduoti prieš skolinantis pinigus yra: Ar Jums tikrai reikalinga paskola?


Reikėtų suprasti ir tai, kad pasiėmus paskolą palūkanų ir pačios paskolos grąžinimo įmokos praris dalį jūsų atlyginimo. Ta dalis galėtų būti panaudoti investicijoms ir geresnės ateities kūrimui.


Patarimas: prieš paimdami paskolą, įsitikinkite, kad mėnesinės įmokos nesuvaržys jūsų veiksmų laisvės.


2. Kaip veikia paskolos?


Pasiėmus paskolą kiekvieną mėnesį teks mokėti įmokas skolintojui. Dalis pinigų kuriuos sumokate grąžindami paskolą yra skirti padengti skolintų pinigų sumą, o kita dalis skirta sumokėti susikaupusioms palūkanoms. Tokie mokėjimai tęsiasi, kol skolintojas padengia pasiskolintą sumą ir susikaupusias palūkanas.


Perspėjimas: kuo ilgesnis pasiimtos paskolos grąžinimo terminas tuo daugiau palūkanų sumokama.


3. Kaip ilgai gali trukti paskolos grąžinimas?


Paskolos grąžinimo terminai gali varijuoti priklausomai nuo jūsų pajamų ir galimybių jas grąžinti. Vakarų Europoje vyrauja grąžinimo terminai nuo 3 iki 10 metų. Lietuvoje šie terminai gerokai ilgesni dėl mažesnių pajamų tenkančių vienam asmeniui. Kaip jau buvo minėta ankščiau paskolos grąžinimo terminas priklauso nuo sumos, kurią galite sumokėti per mėnesį. Trumpesnis periodas reikalaus didesnių įmokų.


Skolinimo įstaigos ar bankai norintiems pasiimti paskolas pateikia specialias internetines skaičiuokles. Pasitelkus šias priemones gana lengva nustatyti paskolos grąžinimo terminą.


Perspėjimas: Prieš skolindamiesi nepakliūkite į rinkodaros triukų spąstus. Skolintojai dažnai laikotarpį per kurį reikia grąžinti paskolą apibrėžia mėnesiais, ne metais. Pavyzdžiui: skoliname 15000 litų 60–imčiai mėnesių, mėnesinė įmoka 322 litai. Visgi 60 mėnesių yra 5 metai. Pateiktas terminas mėnesiais atrodo trumpesnis, nei metais.


4. Paskolų rūšys?


Paskolos yra dviejų tipų: paskolos be garantijų ir paskolos su garantijomis.


Paskola be garantijų leidžia jums skolintis pinigus nesuteikiant skolintojui jokių grąžinimo garantijų, tokių kaip namo, automobilio užstatymas. Taigi skolinantis pinigus tokiu būdu tikriausiai neprarasite savo turto. Visgi skolintojams išlieka galimybė paduoti jus į teismą ir priversti parduoti turimą turtą.


Taip pat reikėtų žinoti, kad paskolos internetu būna be garantijų. Jų palūkanos yra didžiulės, dėl didelės skolintojo rizikos. Taip pat šių kreditų suma yra labai maža palyginus su antruoju tipu. Be to, šios paskolos turi fiksuotą palūkanų normą, taigi kiekvieną mėnesį grąžinama suma bus vienoda.


Skirtingai nei paskolos internetu, kreditai su garantijomis yra kur kas rizikingesnis įrankis. Taip yra dėl to, kad skolintojas reikalauja paskolos sumą padengti kokia nors garantija, taigi jums kyla tiesioginė grėsmė netekti savo turto.


Žinoma patiriant didesnę riziką, galima ir kur kas daugiau pasiskolinti. Be to paskolos su garantijomis turi svyruojamą palūkanų normą. Taigi grąžinant šį kreditą mėnesinės įmokos kiekvieną mėnesį bus šiek tiek skirtingos.


Šiam kartui tiek. Antrojoje straipsnio dalyje papasakosiu apie 2 paskolų apskaičiavimo normas ir kaip jos yra taikomos skirtingais atvejais. Taip pat, kaip yra atliekamas paskolų perskaičiavimas atsiliekant nuo termino ar negalint grąžinti reikiamos sumos. Galiausiai papasakosiu apie esamas alternatyvas paskoloms.



paskolos internetu

2 komentarai:

  1. Dėkui už išsamią informaciją! Kaip tik galvoju skolintis atostogoms iš vivus lt, nes paskaičiavus dar sykį, paaiškėjo, kad netilpsime į biudžetą, tad geriau turėti šiek tiek atsargai:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. na mums reikėjo.. tiek pradžiai, tiek statyboms, tiek įsirengimui. džiugu, kad viską gavom. laiku atiduodavom, palūkanų nepriaukdavo. kadastrinių matavimų kainos nėra kažkokios didelės, bet kai reikia viską susitvarkyti vienu metu, šiek tiek buvo...

    AtsakytiPanaikinti