2012 m. gegužės 15 d., antradienis

Taupyti tikrai verta

Taupymas - tai žodis, kuris daugeliui žmonių sukelia nemalonias emocijas. Dažniausiai tai nutinka, nes žmogus nėra apsisprendęs ar tiesiog nežino, kam jis taupo. Šiame straipsnyje pateiksime kelias priežastis taupyti.

Visi žmonės sensta. Būdami vaikai skubame užaugti, pasiekę pilnametystę mėgaujamės gyvenimu ir dažnai net užsimirštame, kad gyvenimas nėra amžinas. Mes pasenstame ir tampame mažiau darbingi ir, galiausiai, norime ramiai sutikti paskutinius gyvenimo metus. Norėdami būti užtikrinti, kad šiuo gyvenimo laikotarpiu galėsite mėgautis, turite taupyti. Šiuolaikinė pensijų sistema buvo sukurta Vakarų Europoje tik prasidėjus industrializacijos procesui. Tuo metu Europos šalyse gimstamumas didėjo, o vidutinė gyvenimo trukmė buvo net iki 20 metų trumpesnė. Tokios sąlygos lėmė, kad buvo lengva užtikrinti pastovias pensijų išmokas. Tuo tarpu šiandien mūsų žemyne gimstamumas drastiškai sumažėjo, žmonių poreikiai išaugo, o senesnių žmonių dalis išaugo. Lietuvoje retas senas žmogus gali patenkinti visus savo poreikius iš pensijos. Taigi, visi norintys sotesnio gyvenimo išėjus į pensiją turi galvoti apie papildomus pajamų šaltinius. Kitu atveju pritrūkus lėšų išgyventi iki mėnesio pabaigos gali būti reikalingos greitos paskolos.

Gyvenimą sunku prognozuoti. Net galingiausias pasaulio tautas ir valstybes netikėtai užklumpa stichinės nelaimės ar katastrofos, kurios dažnai padaro milžinišką žalą šių šalių ekonomikoms. Tai įrodo kelių metų senumo įvykiai Japonijoje, kai cunamis sukėlė avariją atominėje elektrinėje, ar tornadų padaroma žala Jungtinėse Amerikos Valstijose. Žinoma, valstybės po šių gamtos iššūkių atsitiesia. Dažnai padeda kitos pasaulio tautos. Tuo tarpu net ir paprasto žmogaus gyvenime pasitaiko atvejų, kai užklumpa netikėtos nelaimėms: automobilio gedimas, neplanuotas buto remontas ar sveikatos sušlubavimas. Visoms šioms gyvenimo negandoms reikia būti atsidėjus lėšų, nes kitu atveju gali būti reikalingos greitos paskolos, kurios gali būti išduodamos tik trumpam laikotarpiui.

Jei netikėtiems atvejams ir ramiai senatvei jau taupote, bet dar neturite nuosavo buto ar namo, tikriausiai esate susimąstę apie galimybę pasiskolinti būstui. Norint pasiskolinti būstui turite būti sukaupę bent 15 procentų būsimo turto vertės. Bankas gali padengti tik iki 85 procentų būsto vertės. Tuo tarpu, jei esate sutaupę dar daugiau, jūsų derybinės pozicijos tik gerėja. Tokios paskolos internetu, žinoma, nepasiimsite, bet vis tiek verta paieškoti prieš imant tokią paskolą, ką siūlo kiekvienas Lietuvoje veikiantis bankas. Dar geriau susitikti ir pasiderėti dėl įmanomų paskolos sąlygų. Kiekvienas sutaupytas procentas šioje srityje reiškia ne vieną šimtą ar tūkstantį litų.

Viena protingiausių investicijų, kokią tik galite atlikti, tai investicija į save. Vakarų pasaulyje vis populiariau sulaukus brandaus amžiaus ne tik tęsti mokymąsi, bet net ir keisti specialybę. Taigi, numatykite, kaip artimiausiais metais galėtume investuoti į save. Tobulinimąsis ir mokymąsis ne tik padeda padidinti savo vertę darbo rinkoje, bet ir pagerinti smegenų veiklą. Mokytis galima net ir gyvenant mažame miestelyje. Turint internetą kiekvienam žmogui prieinamos ne tik paskolos internetu, bet ir profesionalūs mokymai internetu, bei tęstiniai kursai.

Gyvenimas turi suteikti džiaugsmą, taigi, taupykite pramogoms. Deja, dažniausiai su pramogomis susiję pirkiniai yra perkami impulsyviai. Pavyzdžiui naujas žaidimų kompiuteris ar kelionė nuperkama skolon, o vėliau kelis mėnesius ar net metus reikia dirbti, kad būtų galima grąžinti skolą. Dažnai tai būna nemalonus procesas, nes mėgaudamiesi kelione vis susimąstoma apie tai, kiek ji kainavo. Taigi, geriau tokius pirkinius suplanuoti ir su visu malonumu nusipirkti už pinigus, kurie yra sėkmingai sutaupyti.

Taigi, taupyti verta ir apsimoka. Tik svarbiausia turėti tikslą ir vėliau jais mėgautis.

5 komentarai:

  1.  Jei nori paimti greitą kreditą reikia labai daug tyrinėti, domėtis, kainomis, teisiniais dalykais, savo finansais, biudžeto planu. Iš patirties sakau: kai atrodo radai tau tinkamą pasiūlymą, jau pasiskolinęs supranti, kad kitoj kreditų teikimo įmonėj buvo geresnis kreditas, o tada pyksti ant savęs, kad paskubėjai, iki galo nepasidomėjai. Siūlau neskubėti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Verta, tik reikia žiūrėti kur taupai. Ant kai kurių dalykų nepataupysi, pavyzdžiui reikalinga Vilniuje pastato apsauga, geriau kreiptis pas pačius geriausius, nesvarbu, kokia jų kaina, ir būti apsaugotiems visapusiškai.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gerai yra taupyti, nors ir neturint tikslo. Niekada nežinai kada gali prireikt. Mes sugalvojom, kad reikia atsinaujint namus, turėjom santaupų, ir viską greitai įvykdėm. Jei būtumėm neturėję, kad ir būtumėm sugalvoję, kas iš to. Vonios kambariui daug ką pirkom iš muresta.lt

    AtsakytiPanaikinti
  4. Be abejonės taupyti verta, niekad nežinai, kada gali prisireikti pinigų, kurių neplanavai tam leisti. Labai padeda susidėliojus prioritetus ir tiekėjus, kiek išleisti vandeniui, kokį šildymą pasirinkti.. Žiemos metu tikrai gali susitaupyti daug, jei pasirinksit teisingai. Pas mus šilumos tiekimas Kaune ateina centralizuotai, esam labai patenkinti, nes šildomės be rūpesčių, kaina puiki.

    AtsakytiPanaikinti
  5. mes su žmona taupėm pinigus, susitaupėm pradinį įnašą, nusipirkom namą. dabar gyvenam ir pamažu tvarkomės aplinką, vis išsinuomojam kokį įrankį iš ramirent.lt, praktiškai viską patys daromės. ir pigiau, ir mūsų bendra veikla gaunasi smagesnė

    AtsakytiPanaikinti